pirmdiena, 2011. gada 16. maijs

Es Esmu pret referendumu par latviešu valodu

Kārtējo reizi informācijas telpā ir saasinājušās sarunas par Latviskām skolā. Ne reizi vien jau esmu izteicis savas domas par šo tēmu. Šodien pie manis vairākkārtīgi atceļoja kāds video kur viss ir skaidri un gaiši izskaidrots. Tā kā man šī nebeidzamā cīņa strap „labo” un „ļauno” šķiet,  kā pompozs politiskais cirks, kurš pie saprātīga rezultāta nenovedīs, es nolēmu paskatīties video ar domu, nu ko tad īsti man piedāvā, ja tā drīkst izteikties.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Qx50L9ptH8c&feature=player_embedded]

Diemžēl jau pirmajās minutēs mani pārsteidza, kā ar dažiem cipariem tiek pūderēti cilvēkiem prāti. Citēju: 39% mazākumtautību skolēni savas zināšanas valsts valodā novērtē kā „sliktas” vai „ļoti sliktas” – mani uzreiz piesaistīja uzmanību tas, ka skolēni vērtēja savas zināšanas paši. Ja man uzdotu šādu jautājumu es savas Latviešu valodas zināšanas arī vērtēju kā sliktas, par svešvalodām droši vien teiktu ka „ļoti sliktas” tātad 2 trešdaļas citautiešu savas zināšanas vērtē kā labas. Ja šādu pētījumu veiktu Latviešu skolās rezultāti protams būtu 90% „Labas” zināšanas, tikai dēļ spītīga lepnuma, un kauna no sabiedrības nosodījuma, par citu atbildi. Patiesie cipari pieļauju, arī nemaz nebūtu ļoti spīdoši tautiešu vidū.

Daudz jaunieši skatās TV pārraides krievu valodā un tā nonāk CITĒJU: naidīga informācijas telpā.  Te nu gan ir jāliek trekns punkts. Kas par sviestu? Es skatos daudzu krievu kanālus, tāpat arī ziņas, skatos arī CNN un BBC, ak ne piemirsu Rietumi taču nevar būt naidīgi. Hmm un ko man darīt ar kanālu Al Jazeera. Ļoti labs ziņu kanāls, kļuvis par vienu no vadošajiem pēdējā laikā pasaulē, bet viņš atpoguļo austrumus, piedre musulmāņiem un raida angliski. Ja skaitam visus šos kritērijus kopā esmu šķiet sliktāks par Hitleru un man jau sen vajadzēja atrasties peklē. Vai kaut kā tā nesanāk? Ieteikums tikai viens domājiet ar galvu paši un neskrieniet līdiz naidu kurinošiem un populistiskiem saukļiem.

Nu tad jau laiks arī ķerties klāt pie integrācijas un naida. Tātad mēs baidāmies no milzīgā, kā no video sapratu, krievalodīgo cilvēku pieplūduma latvijā. Viņi nevēloties integrēties. Bla bla bla, kā vienmēr. Atkal liekam lielu STOP. Nedzīvojam pagātnē, paskatiet jaunumus un turpmākās prognozes par iespējamo iebraucēju pieplūdumu. Ļoti minimāls ir paredzams krievalodīgi runājošo cilvēku pieplūdums. Mums būtu jāsāk skatīties tālāk uz austrumiem un zemāk uz dienvidiem. Protams ka visas šīs sarunas par vienu un otru referndumu naidu tikai uzkurina, varbūt tas ir par skarbu teikts, bet tāds ir mans viedoklis.

Par to ka Latvijas piederīgie nevarot pieprasīt lai mūsu bērnus mācītu Īrija Latviešu skolās u.t.t bet Krievvalodīgiem šeit Latvijā to varot. Vai Latvija ir izņēmums? - atvainojiet video autori, bet ir gan. Un kādēļ Latvija ir izņēmums Jūs (tie kas to nezin) variet to palasīt vēstures grāmatās. Diez vai Jūs tur atradīsiet arī ierakstus par valstīm kuras ilgu laiku periodu ir bijušas Latvijas pakļautībā, bet pēc neatkarības atgūšanas, lai arī tur joprojām aptuveni 40% valsts piederīgo ir latvieši, šī valsts jau pirmajos gados izskauda valodas problēmas un "apspieda" savas integrācijas problēmas. Ja nu es tomēr kļūdos tad varbūt man kāds pastāstīs kur atrodas kāda šāda valsts?

Vēl, par pastiprinātu svešvalodu mācīšanu citēju atspēkojumu no video šim mītam: Pie saprātīgas interpretācijas šī norma ir pilnībā savietojama ar svēšvalodu mācīšanu. (citāta beigas) saprātīgas interpretācijas – šis vardu salikums mani ļoti biedē, zinot cik reizēm saprātīgi lēmumi un likumi tiek pieņemti un interpretācija ir daudz stiepjamāks jēdziens. Ka tik beigās nebūs ta ka katrs interpertēs pa savam, tiesas, strīdi un daudz visādu citādu muļķību. Daudz un dažādas interpretācijas Jūs katru 3dienu varat paklausīties LTV raidījumā „kas notiek Latvijā”, ja jums tas par sarežģītu palasiet interneta portālos komentārus, tās arī ir daudz un dažādas intepretācijas

Protams iesaku arī jums visiem palasīt padomāt un parēķināt visu šo cirku naudiskā un ciparu ziņā, sapratīsiet ka prieka maz, naudas daudz, cerības un iespējas ko mainīt diezgan utopiskas, bet visu jau es Jums priekšā arī nerakstīšu, pameklējiet paši palsiet un padomājiet

Lai jums jauks vakars

14 comments:

  1. Lūk arī lielisks paraugs kā tiek izmantota propoganda. atvainojiet, bet bieži negadās redzēt tik ļoti izgraizītus video, kurā ir izgrieztas pilnīgi visa sakarīga argumentācija un atstātas tikai bezsakarīgas frāzes.... nedomājiet ejiet vien balsot, bet mani neatstāj sajūta ka Liepiņa kungs tik nesakarīgi pat nemāk runāt ka ir izmocīts šis video

    http://www.youtube.com/watch?v=dCxUi6wh2YM&feature=player_embedded

    žēl ka tā un 90% cilvēku pat neinteresēs, ka video ir pamatīgi izmocīts, jo trauslās dvēseles stīgas taču būs aizskartas

    AtbildētDzēst
  2. Esmu tiešām izbrīnīta!
    Pētījumā tika jautāts cittautiešiem, kā viņi vērtē savas zināšanas latviešu valodā, uz ko, ja tiek saņemta atbilde, ka 39% no aptaujātajiem tās vērtē kā sliktas vai ļoti sliktas, tad vai tiešām par to nav jāsāk domāt? Dzīvo Latvijā, bet valsts valodā runā tā, it kā tā būtu svešvaloda. Piedod, bet šis man liekas pārāk absurdi. Un tad, kad Tu neatbildi kādam no šiem valsts valodas nezinātājiem viņu valodā, tad nākas klausīties tādos vārdos, kādus, iespējams, esi dzirdējis pirmo reizi mūžā.
    Lai vai kā, referenduma doma ir tā, ka no pirmās klases cittautiešu bērni sāks mācīties kopā ar latviešu bērniem vienā skolā. Tas palīdzēs ne tikai cittatutiešu bērniem iemācīties valsts valodu, lai atvieglotu situācijas, kādās šobrīd joprojām nonāk lielākā daļa cittautieši (kauns runāt valsts valodā, neprot to..), bet, zinot/lietojot vienu valodu jau kopā no mazākām klasēm, Latvijas tauta kļūs vienotāka.
    Un tas, ko Tu mini par to, ka Latvija IR izņēmums, tad, paļaujoties uz šādiem apgalvojumiem, varam sagaidīt, ka drīz, gluži tāpat kā Abrene, Krievijas teritorijā tiks iekļauta lielākā daļa Latvija.
    Jauku dienu! ;)

    P.S. Z.Liepiņa video ir sagraizīts, lai, pēc iespējas uzskatāmāk, bet īsāk, parādītu viņa viedokli.

    AtbildētDzēst
  3. Skaidrs, secinājums Latviešu tauta ir neizglītota un viegli manipulējama. Pietiek aizskart dažas sociāli sāpīgās tēmas un visiem šķiet ka es tagad esmu sliktais ļaunais padomju varas rupors.

    Cilvēki mīļie palasiet nedaudz vairāk un padomājiet līdzi. Tikai viens piemērs. Referendumam būs nepieciešami ja pareizi atceros 700 000 Ls no budžeta pieļauju kar reklāmām, VL finansējumu (kurš arī tiek ņemts no nodokļu maksātāju naudas) sanāks viss miljons kā minimums, un paskaties cik lieli ir cipari lai vispār iesniegtu šos grozījumus saeimai. bet kādēļ netiek veikti kaut vai elementāras valsts pārbaudes. cik zinu ir ar likumu noteikts ka ar jums nedrīkst atteikties runāt valsts valodā un ka 80% no mācībām arī mazākumu tautību skolās obligāti jānotiek LV valodā.

    Joprojām tas viss jums neliekas kā politisks fars (priekšlaicīga vēlētāju balsu vākšana iespējams balstoties uz ne visai stabilo un ērto valdības situāciju šobrīd?)

    Vai jūs apzināties ka šādi arī atbalstam krievvalodīgo partijas un cik atceros nemaz ar tik daudz netrūka lai SC nokļūtu pozīcijā, nevis opozīcijā. vai to jau esam piemirsuši

    Piedāvāju Jums iespējami sliktāko scenāriju. Referendumā balsu nepietiek ne vieniem, ne otriem. protams Latvieši to visu ātri aizmirst un tad negaidīti pienāk saeimas vēlēšanas ( lai Dievs dotu, ne priekšlaicīgas) LV partijas ir sadrumstalotas un cīnās savā starpa un VL ir izdarījis lāča pakalpojumu saliedējot krievalodīgos vēlētājus par SC....... kā jums šķiet kāds varētu būt iznākums?

    Padomājiet, esmu dzirdējsi ka domāt esot veselīgi :)

    AtbildētDzēst
  4. P.S. Par Liepiņa kunga video, absolūti nepiekrītu Tavam viedoklim - mani vairāk šis video atgādina, kā tika veidotas kādreizējās raidījuma "savādi gan" intervijas ar politiķiem (atbildes ir tika izgraizītas un nekonkrētas ka runa varētu būt par par kādu auto modeli vai par jebko citu

    AtbildētDzēst
  5. Kur Tu esi dzirdējis par ŠĀDU finansējumu?

    AtbildētDzēst
  6. Video ir vnk farss, kas tikai uzkurina opozīciju, bet balsot es tā pat iešu.

    AtbildētDzēst
  7. Man kādas diskusijas laikā radās ļoti interesants jautājums.

    Bet vai nepilsoņi un mazākumtautību iedzīvotāji gadījumā nemaksā Latvijas Valstij nodokļus? Vai patiesi, kā tiek vēstīts visā šajā video un kampaņā nodokļus mūsu valstij maksā tikai latviski runājoši Latvijas pilsoņi?

    Ļoti labs jautājums.

    Vai tikai šobrīd nacionālisti neiet smagās pretrunās un nevēlas atņemt cilvēkiem to kas viņiem savā ziņā pienākas?

    AtbildētDzēst
  8. finasējums - CVK provizoriskās izmaksas par referndumu, tagad precīzi no galvas nemācēšu patiekt

    AtbildētDzēst
  9. Ja kādam ir interese variet arī palasīt cik izglītības iestādes tiek, ir tikuša likvidētas un reorganizētas tai skaitā zglītības iestādes, kuras īsteno mazākumtautību izglītības programmas http://grupaa.wordpress.com/jautajumi-izgitibas-un-zinatnes-ministrijai/

    AtbildētDzēst
  10. Nedzīvojam pagātnē, paskatiet jaunumus un turpmākās prognozes par iespējamo iebraucēju pieplūdumu. Ļoti minimāls ir paredzams krievalodīgi runājošo cilvēku pieplūdums.

    gluži otrādi. es paredzu, ka atverot robežas pie mums brauks tieši bijušās CCCP iedzīvotāji nevis ķīnieši, indieši vai arābi. iemesls tam ir pavisam vienkāršs - viņiem te būs ļoti ērta dzīve, te visi runā krieviski, mentalitāte līdzīga.

    un es neredzu iemesla baidīties no aziātiem vai citiem eksotiem, kas te varētu iebraukt. viņi aši iemācīsies valsts valodu un strādās. iebraucējs no krievijas sādžas nemācīsies valodu, varbūt strādās un maisīs gaisu ar nevajadzīgiem savu tiesību pieprasījumiem.

    par referendumu - es ieteiktu izlīst laukā no savas komforta zonas un paskatīties kas notiek Rīgas guļamrajonos, kas notiek Daugavpilī, Rēzeknē. Tur uz latviešu valodā runājošu cilvēku skatās kā uz citplanētieti. tas laikam ir tas ko grib latvieši.

    Nav nekādas jēgas ņemties un skaidroties - tas ir nacionālisms, ekstrēmisms vai vienkārši normāls un loģisks pieaugušu cilvēku lēmums - atļaut mācības tikai valsts valodā. es personiski nezinu nevienu valsti kurā valsts apmaksāta izglītība tiktu nodrošināta kādā citā, ne valsts valodā. ja arī kaut kur ir tāda skola, tad es dodu garantiju, ka tas ir izņēmums nevis likumsakarība.

    AtbildētDzēst
  11. 1. kā Tu izproti "atverot robežas", cik zinu pateicoties ES un nenoteiktībai ar likumiem mums šāda robežu atvēršana vēl ilgi nedraud

    2. nezinu gan par konforta zonu, publiski gan neizteikšos kur dzīvoju un strādāju, bet nekādas konforta zonas es patiešām nemanu, par Daugavpili un Rēzekni piekrītu bet atkal atgriežamies pie jautājuma par 80% Latviešu valodu valsts skolās kas jau ir spēkā, tad Tu vēlies teikt ka Latgales pilsētu skolās šie noteikumi tiek klaji ignorēti? vai tā nav jau tiesībsargu un attiecīgo institūciju problēma kura būtu jārisina ( jāizbeidz patvaļīga likumu nievērošana)

    3. arī Latvijā tie ir izņēmumi nevis likumsakarības, runa ir par jau tā pieņemtiem likumu normu nepildīšanu, politisku reklāmu un klaju nesaskaņu veidošanu no dašu politisko spēku puese

    AtbildētDzēst
  12. paldies dievam saeima nepaspēja sarakstīt likumus, kas ļautu ievest darbaspēku, jo beidzās treknie gadi. bet doma bija palaist imigrācijas politiku vaļīgāk, jo visādām kuģubūvētavām u.c rūpnīcām bija apnicis atslēdzniekiem maksāt divas štukas par pļēgurošanu. daži jau bija paspējuši te savest ukraiņu metinātājus, moldāvu ūberos celtniecības speciālistus utt. viss tika bīdīts lai būtu viegli šeit sadzīt iekšā darbaspēku no bijušās psrs republikām.

    nē, nu ja tevi neuztrauc tas, ka kāda trešdaļa valsts iedzīvotāju nespēj komunicēt valsts valodā neej un neparaksties. mani personīgi uztrauc, ka mēs paši neko nedaram lai krievi integrētos un dzīvotu šeit pilnvērtīgi. krievu skolu ar krievu mācību valodu atstāšana mūsu sabiedrību tikai turpinās sašķelt un nevajadzīgi dalīt divās daļās.

    AtbildētDzēst
  13. Bērnībā gāju zīmēšanā BJC Altona un uz ārstniecisko vingrošanu. Latviski runājošie bērni mēs tur bijām mazākumā. Vēl tagad ir ļoti daudzi jaunieši, kas par spīti tam, ka visās skolās vairākus priekšmetus māca valsts valodā vēl aizvien nespēj izteikties latviski. Ja bērni mācīsies latviešu valodu jau no pirmās klases viņi labāk spēs integrēties Latvijā un labāk spēs apgūt macību vielu, jo nevajadzēs "lēkāt" starp valodām.

    AtbildētDzēst
  14. Visiem tiem kuri uzskata, Latvija ir vienīga valsts pasaulē kurā skolās apmācība notiek arī cittautiešu valodās nedaudz nocitēšu Ilmāra Šlāpina komentārus par šo tēmu mikroblogā Twitter:

    Pavirši pārskatot internetu, varu spriest, ka vācu valodai nav valsts valodas statuss Vācijā. Neskaitot dialektus, vismaz dāņu skolas ir. Un Merkele pēdējo pāris gadu laikā ir nopietni paziņojusi par turpmāku atbalstu turku skolām Vācijā. Vācijas oficiālā politika turku jautājumā ir integrācija, saglabājot viņu valodu, nevis asimilācija, pārvēršot par vāciešiem.

    AtbildētDzēst